Coś na ząb: risotto z czerwoną cykorią

Czerwona cykoria czyli radicchio to warzywo dobrze zadomowione we włoskiej kuchni, a raczej mało znane nam Polakom.

radicchio.warzywo

Ma bardzo charakterystyczny gorzki smak i jego użycie we włoskich daniach może zastanawiać, bo na pierwsze spróbowanie wydaje sie po prostu gorzkie i najzwyczajniej w świecie niedobre.
A tu dodaje się je do tart, sałatek, podaje na obiad i na kolację, i chyba jeszcze nie spotkałam Włocha, który by radicchio nie lubił!

Musi w tym coś być. Może chodzi o przyzwyczajenie, może chodzi o wyrafinowany smak, a jednak sama przed sobą przyznaję, że z czasem zaczęłam na tę fioletowo-czerwoną sałatę spoglądać przyjaźniejszym okiem.

A więc, gdy zaprzyjaźniłam się już z czerwoną cykorią, należało też oswoić sztandarowe danie kuchni włoskiej, czyli risotto! Tak właśnie! Włosi opanowali sztukę przyrządzania risotto na miliony sposobów! Jeden z nich przedstawiam Wam poniżej i jest on kolejnym wynikiem mojego kulinarnego weekendu w Maccagno (https://cantgobacknow.wordpress.com/2014/03/18/odkrywam-maccagno-od-kuchni/):

 

A i jeszcze jedno, przepis jest prosty, ale troszkę czasochłonny…

risottoalradicchio

Składniki:

300 gr ryżu (luzem :))

cykoria (2 główki, czy o cykorii też mówi się ‚główki’?)

bulion (1 litr)

cebulka (2-3 sztuki)

masło

pieprz, sól

szklanka czerwonego wina

 

Przygotowanie:

1. Kroimy cebulkę, podsmażamy na maśle.

2. Kroimy cykorię i dorzucamy na patelnię (dość głęboką) z cebulką.

3. Podsmażamy chwilkę razem, na całość wsypujemy suchy ryż.

4. Zalewamy wszystko szklanką wina, cały czas mieszając.

5. Przez kolejne 20-30 minut mieszamy cały czas risotto, dolewając co chwilę odrobinę bulionu, w miarę jak ryż będzie “wpijał” rosołek.

6. “Podlewając” i mieszając dochodzimy do momentu, kiedy ryż jest już przyjemnie miękko-twardy i nadaje się do jedzenia.

7. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

8*. Przy podaniu można posypać starym serem typu parmezan (polecam, bo uwielbiam!!!).

 

Bardzo sycące i smaczne danie.

Bardzo włoskie :)!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s