Ciasto warzywne: marchwiowe ze skórką cytryny

Dziś kolejny przepis z mojej kulinarnej przygody w Maccagno, czyli ciasto bezkształtne (sformato) marchwiowe ze skórką cytryny.

wwwpensorosacomjpg.jpg

Składniki:

500 g małych marchewek (baby) – zwykła marchewka też może być, niech nie czuje się pokrzywdzona

70 g mąki

50 g masła

1 jajko

1 łyżka śmietany

gałka muszkatołowa

odrobinkę skórki z cytryny

sezam (do wysypania foremki)

sól

Przygotowanie:

W lekko osolonej wodzie ugotować marchewki, aż do uzyskania miękkości.

Zmiksować marchewki na przecier, dodając łyżkę śmietany.

W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190 stopni i przygotować małą foremkę, smarując ją masłem i posypując wnętrze ziarenkami sezamu (im gęściej, tym smaczniej – jak dla mnie!).

Zmiksowaną marchewkę wrzucamy na chwilę do rondelka i trzymamy na wolnym ogniu przez kilka minut, żeby tylko lekko wysuszyć.

Do rondelka dosypujemy 2 łyżki przesianej mąki i jajko i wszystko razem zgrabnie i dość szybko mieszamy. Na koniec dodajemy 30 gramów masła, szczyptę gałki muszkatołowej, łyżkę startej i posiekanej skórki cytrynowej i odrobinę soli.

Całość przelewamy do przygotowanej wcześnie foremki.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut.

Po wyjęciu przekładamy na talerz i podajemy na gorąco.

Mniam. Mniam.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s