Jabłka z rozmarynem – szybki deser

larepubblicait.jpg

Dziś szybki, łatwy i ‚palce-lizać’ deser na ciepło, a nawet na gorąco!

Mele & rosmarino, czyli jabłka z rozmarynem.

Składniki:

(…na oko, będę podawać takie proporcje, jakie pamiętam z wyjazdu do Maccagno):

1 kg jabłek

50 gr masła

2 gałązki świeżego rozmarynu (jeśli nie ma świeżego, może być nieświeży :P)

cukier brązowy (ewentualnie biały).

Wykonanie:

1. Jabłka myjemy, obieramy, czyścimy i kroimy na 4 części. (Jeśli nie macie mikrofalówki, do której moglibyście wstawić na chwilę (1-2 min!) pokrojone ćwiartki, by zmiękły, lepiej pokroić je na drobniejsze części).

2. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pojedyncze listki rozmarynu, podsmażamy. Na końcu wrzucamy cząstki jabłek i wszystko posypujemy cukrem (ilość zależy od naszego upodobania i od kwaskowatości jabłek).

3. Smażymy na patelni (przewracając cząstki łopatką) tak długo, aż jabłka staną się miękkie i przybiorą złocisto-brązowy kolor.

4. Podajemy na gorąco, jako deser sam w sobie lub jako dodatek do lodów, np. śmietankowych.

(Jeśli ktoś lubi cynamon, można dodać do smaku!)

Prawda, że proste? A jakie dobre!

BUON APPETITO!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s